Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες προστατεύουν από άνοια και Αλτσχάιμερ

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες προστατεύουν από άνοια και Αλτσχάιμερ


Η ζωγραφική, το σχέδιο, η γλυπτική, η αγγειοπλαστική και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες ενεργοποιούν το μυαλό και εξασκούν την επιδεξιότητα των κινήσεων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε προχωρημένη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο ένας ηλικιωμένος απασχολείται με κάποια μορφή εικαστικών τεχνών, τόσο περισσότερο προστατεύεται από την πιθανότητα άνοιας και Αλτσχάιμερ.


Οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στη Μινεσότα, με επικεφαλής τη δρα Ρόουζμπουντ Ρόμπερτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησαν 256 ανθρώπους άνω των 85 ετών επί μια τετραετία, καταγράφοντας τα χόμπι και τις συνήθειές τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια, όσοι είχαν τακτική ενασχόληση με τις τέχνες, είχαν κατά μέσο όρο 73% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και νόησης. Όσοι ασχολούνταν με άλλου είδους χειροτεχνικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 45%, όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το Ίντερνετ και τους υπολογιστές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 53% και όσοι συστηματικά το… έριχναν έξω, έχοντας πολλές κοινωνικές συναναστροφές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 55%.

«Η μελέτη μας, ενισχύει την άποψη ότι η ενεργή ενασχόληση του νου μπορεί να προστατέψει τους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ώστε να μην πεθάνουν, αλλά βοηθάει και στη δημιουργία νέων νευρώνων σε προχωρημένη ηλικία» δήλωσε η Ρόουζμπουντ Ρόμπερτς.

Περίπου ένας στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών έχει άνοια και το πρόβλημα επιδεινώνεται διεθνώς με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός από τις διάφορες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο έλεγχος του βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, επίσης μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και την πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ δημιουργήσαμε τα σεμινάρια mandala. Δείτε εδώ την ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου σεμιναρίου. 

Πηγή: medicalnews.gr

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου