Η mandala είναι είδος ζωγραφικής που γίνεται σε κυκλικό μοτίβο ή αλλιώς, η mandala είναι ένα είδος οπτικού διαλογισμού. Από όποια πλευρά και αν το δούμε, βλέπουμε πως η mandala είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο που βοηθάει, μεταξύ άλλων, στην μείωση του άγχους.
Έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτόν τον τομέα έχουν δείξει ότι η mandala βοηθάει στην μείωση του άγχους, καθώς και στις οργανικές συνέπειες του.
Συγκεκριμένα οι Curry και Kasser βρήκαν ότι ο χρωματισμός της mandala βοηθάει στο να δημιουργηθεί μια πνευματική κατάσταση παρόμοιας με του διαλογισμού και έτσι βοηθάει στην μείωση των εμπειριών άγχους που έχει ο άνθρωπος. Η έρευνα τους έγινε σε φοιτητές ηλικίας 18 – 22 ετών.
Κατά τον Malchiodi, η mandala είναι μια σημαντική δραστηριότητα για παιδιά που έχουν άγχος για τα διαγωνίσματα ή για άλλους λόγους γιατί τα βοηθάει να ηρεμήσουν ενώ είναι κατάλληλο για την αυτό-έκφρασή τους σύμφωνα με το εξελικτικό τους επίπεδο.
Η ζωγραφική μιας mandala επηρεάζει όμως και την φυσιολογία μας. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την μείωση του άγχους σε οργανικό επίπεδο. Έρευνα που έγινε το 1999 (DeLue) προσπάθησε να βρει αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της δημιουργίας μιας mandala και των οργανικών συνεπειών του άγχους. Βρέθηκε μια σημαντική μείωση στις οργανικές λειτουργίες των παιδιών όταν τελείωσαν με την άσκηση. Υπήρχαν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στους καρδιακούς παλμούς και στην θερμοκρασία του δέρματος.
Μια μικρή άσκηση mandala είναι το κατάλληλο εργαλείο για να μειωθεί το άγχος και η ανησυχία, προάγοντας την χαλάρωση.
Εδώ θα βρείτε πότε διοργανώνουμε το επόμενο σεμινάριο mandala.
Άρθρο της: Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)
Πηγή: ΗΡΑΙΟ ψυχολογία
Σχετικά άρθρα
Βιβλιογραφία
Curry, N. A., and Kasser, T. (2005). Can coloring
mandalas reduce anxiety? Art Therapy: Journal of the American Art Therapy
Association, 22(2), 81-85.
DeLue, C. (1999). Physiological effects of creating
mandalas. In C. Malchiodi
(Ed.), Medical Art Therapy with Children (pp 33 – 49). Philadelphia:
Jessica Kingsley.
Malchiodi C. (2003). Handbook of art therapy. The
Guilford Press, New York.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου