Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Τι νιώθει κάποιος που παθαίνει νευρικό κλονισμόΟ όρος «νευρικός κλονισμός» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εξαιρετικά στρεσογόνο περίοδο της ζωής κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να αποδώσει επαρκώς στο πλαίσιο απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων. Είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικής καταπόνησης, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής, από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ο νευρικός κλονισμός δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση ούτε υποδεικνύει απαραιτήτως κάποια συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή, μερικές φορές όμως είναι ενδεικτικός υποβόσκουσας κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί υγιή μηχανισμό διαχείρισης του στρες. Σε υγιείς τεχνικές διαχείρισης στρες μπορούν να εκπαιδευτούν όλοι, από πτυχιούχους ψυχολόγους, είτε σε ατομικές συνεδρίες είτε σε ομαδικά σεμινάρια διαχείρισης άγχους.

Τα τυπικά συμπτώματα του νευρικού κλονισμού διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αναλόγως της αιτίας που το πυροδοτεί. Επίσης, η έννοια του νευρικού κλονισμού έχει εντόνως πολιτισμική χροιά κι έτσι γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο από λαό σε λαό.

Σε γενικές γραμμές, ο νευρικός κλονισμός θεωρείται πως συνεπάγεται την αδυναμία του ατόμου να λειτουργήσει κατά τα συνήθη πρότυπα που το χαρακτηρίζουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να λείψει από τη δουλειά για αρκετές ημέρες, να αποφεύγει κοινωνικές συναναστροφές και να μην εμφανίζεται σε ραντεβού ή να δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα υγιεινό και ισορροπημένο πλάνο διατροφής και ύπνου.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου