Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κάπνισμα & Εγκυμοσύνη



Αναμφίβολα, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη βλάπτει σοβαρά το μωρό. Πέραν των ήδη γνωστών κινδύνων, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιου άγχους και κατάθλιψης.

Η Hanan El Marroun από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση σε 226 παιδιά ηλικίας 6-8 ετών. Οι μισές από τις μητέρες των παιδιών είχαν συνεχίσει το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη. Παράλληλα, ερευνητές έκαναν δοκιμές σχετικά με τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική λειτουργία των παιδιών.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το περιοδικό New Scientist, τα παιδιά των καπνιστών είχαν συνολικά μικρότερο εγκεφαλικό όγκο και μειωμένη φαιά και λευκή ουσία στον εξωτερικό φλοιό, μια περιοχή που σχετίζεται με τον έλεγχο της διάθεσης. Επίσης, οι δομικές διαφορές συσχετίστηκαν με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στα παιδιά.

Δεν εμφάνισαν όλα τα παιδιά των καπνιστών αυτά τα συμπτώματα και η μελέτη δεν απέδειξε την ύπαρξη σχέσης αιτίου και αποτελέσματος. Ωστόσο, είναι γνωστοί οι κίνδυνοι του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και οι μητέρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, δηλώνει η El Marroun.

Οι ενδείξεις όμως αρκούν ώστε να πειστούν οι μητέρες να διακόψουν το κάπνισμα προκειμένου να προστατεύσουν το μωρό τους.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ίσως η πιο σημαντική για τον νέο άνθρωπο που έρχεται στην ζωή καθώς εκεί δημιουργούνται οι βάσεις της υγείας ή της ασθένειας, σωματικής αλλά και ψυχικής, που θα έχει αυτός ο άνθρωπος για όλη του τα ζωή. Αν είστε μέλλουσες μαμάδες και θέλετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για μια  συνεδρία για μέλλουσες μαμάδες.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικά άρθρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου