Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Mandala και σχεδιασμός καριέρας


Πολλοί φοιτητές, όταν έρχεται η ώρα να αναζητήσουν εργασία, προτιμούν να πιάσουν όποια δουλειά βρεθεί μπροστά τους, πάρα να βρουν μια εργασία που να ικανοποιεί τα αληθινά τους θέλω. Το ίδιο, ισχύει και για όλους εμάς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όταν η επιθυμία μας ή η ανάγκη μας να εργαστούμε είναι μεγάλη, τότε συνήθως, πιάνουμε ότι δουλειά βρεθεί μπροστά μας και αφήνουμε τα θέλω μας στην άκρη. Αν και η αναζήτηση εργασίας μπορεί να γίνει ένα εργαλείο προσανατολισμού στόχου, αποτρέπει την ευκαιρία που έχουν οι άνθρωποι να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους και να δουν ότι η ζωή τους έχει ένα σκοπό. Η αυτογνωσία όμως, είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό καριέρας και εξέλιξης γιατί η κατανόηση του εαυτού είναι σημαντική στην επιτυχή αναζήτηση εργασίας.  

Η Wang (2012), χρησιμοποίησε την mandala σε φοιτητές που ήθελαν να σχεδιάσουν την καριέρα τους μετά την αποφοίτηση. Βρήκε ότι οι φοιτητές μπόρεσαν να βρουν τον σκοπό ζωής, να φτιάξουν στόχους για την καριέρα τους και να συνδέσουν την mandala με το σχεδιασμό αυτής της καριέρας. Η mandala κατά την γνώμη της είναι ένα αποτελεσματικό μέσο που υποστηρίζει την μάθηση των φοιτητών και χτίζει συνδέσεις με την γνώση τους.  

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την έρευνα είπαν:

«Η εικόνα αυτή είναι ένα σύμβολο της διαδικασίας που θα πρέπει να κάνω για να πιάσω την δουλειά που θέλω. Η εκπαίδευση, το μυαλό και πράγματα που έχω να κάνω για να πάω εκεί που θέλω να είμαι, στην Apple».  


«Η mandala μου συμβολίζει πολλά πράγματα. Ζωή, ελπίδα, συγχώρηση, σκοτάδι, φόβος, προσήλωση. Η ζωή είναι ο κύριος σκοπός μου. Όλοι περνούν δύσκολες στιγμές αλλά με την προσήλωση και τη σκληρή δουλειά θα καταφέρω να πετύχω τους επαγγελματικούς μου στόχους».  

«Στην αρχή υπέθεσα ότι είναι ένα σχέδιο μόνο, αλλά κατάλαβα ότι με βοήθησε να θέσω σημαντικούς στόχους και να κατεβάσω ιδέες με πιθανούς τρόπους για να τους πετύχω. Ξόδεψα σχεδόν μιάμιση ώρα για να ολοκληρώσω τη mandala».  

Η δημιουργία μιας mandala έχει πολλά οφέλη μεταξύ των οποίων, είναι και ο σχεδιασμός καριέρας. Ότι ηλικία και να έχουμε, πάντα μπορούμε να αλλάξουμε καριέρα ή να βελτιώσουμε την υπάρχουσα. Η mandala είναι το κλειδί για την αυτογνωσία και η αυτογνωσία είναι το κλειδί για την αναζήτηση εκείνης της εργασίας που πραγματικά καλύπτει τα θέλω μας.  

Wang M. (2012). Enhancing self-awareness: Integrating Himalayan art in a career planning class, Research in Higher Education Journal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου