Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σωματικός πόνος με ψυχολογικά αίτια; Δουλέψτε με τον εαυτό σας

Σωματικός πόνος με ψυχολογικά αίτια; Δουλέψτε με τον εαυτό σας

Ο χρόνιος πόνος στο σώμα μερικές φορές μπορεί να έχει ψυχολογικά αίτια. Ο σωματικός πόνος υπάρχει, γιατί κάτι θέλει να μας πει. Όταν φθάνει στο σημείο να πονάει το σώμα σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας. Ανάλογα με τον πόνο είναι και η δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε.

Κεφάλι
Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος και αυτό βασικά είναι ο νούμερο ένα ένοχος για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Όποιος πάσχει από χρόνιους πονοκεφάλους καλό θα ήταν να παραμερίσει όλα τα άλλα και να ασχοληθεί με τον εαυτό του. Όχι μόνο για μια μέρα αλλά κάθε μέρα. Εάν θέλει να απαλλαγεί από τον πόνο το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να απαλλαγεί από το άγχος. Δείτε εδώ το σεμινάριο διαχείρισης άγχους που διοργανώνουμε.

Αυχένας 
Ο πόνος στον αυχένα, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για συγχώρεση. Μπορεί να είναι η συγχώρεση από κάποιον άλλο ή η ανάγκη να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας. Όποιος θέλει να νικήσει αυτόν τον πόνο είναι απαραίτητο να κάτσει να σκεφτεί τι θέλει από τον εαυτό του αλλά και τι θέλει από τους άλλους.

Ώμοι
Ο πόνος στους ώμους είναι σημάδι ότι κουβαλάμε βαρύ συναισθηματικό φορτίο. Στην πραγματικότητα κουβαλούμε στους ώμους μας, τον εαυτό μας. Όποιος θέλει να απομακρύνει τον πόνο αυτό θα πρέπει να βρει τρόπους για να μειώσει αυτό το συναισθηματικό φορτίο ή μπορεί να το μοιραστεί με στενούς φίλους ή την οικογένειά του.

Πλάτη (πάνω μέρος)
Η έλλειψη της συναισθηματικής στήριξης μπορεί να δημιουργήσει αυτόν τον πόνο. Αισθανόμαστε πως δεν μας εκτιμούν και δεν μας σέβονται αρκετά ή κρύβουμε τα συναισθήματα αγάπης. Όποιος πονάει στο πάνω μέρος της πλάτης και είναι μέσα σε μια συντροφική σχέση ίσως ήρθε η ώρα να συζητήσει τα συναισθήματά του με τον/ην σύντροφό του. Εάν είναι ελεύθερος/η τότε καλό θα ήταν να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να το αλλάξει αυτό.

Πλάτη (κάτω μέρος)
Οι οικονομικές ανησυχίες είναι η πιο κοινή αιτία γι’ αυτόν τον πόνο. Όποιος θέλει να σταματήσει αυτός ο πόνος ας επικεντρωθεί στην διαχείριση και στην οργάνωση των οικονομικών του. Μην αφήνει τα χρήματά του να τα διαχειρίζονται άλλοι και ας ζητήσει αύξηση απ’ τον εργοδότη του.

Αγκώνες
Ο πόνος στους αγκώνες και τους βραχίωνες δηλώνει έλλειψη ευελιξίας. Αυτό συνήθως προκαλείτε όταν αντιστεκόμαστε στις αλλαγές. Η αντίσταση το μόνο που φέρνει είναι προβλήματα. Για να φύγει αυτός ο πόνος φτάνει να αποδεχθεί κάποιος τις αλλαγές και να σταματήσει να αντιστέκεται.

Χέρια
Πόνος στα χέρια μπορεί να είναι από έλλειψη φίλων. Όποιος έχει αυτόν τον πόνο ίσως να νομίζει ότι είναι δύσκολο να ανοίξει τον κοινωνικό του κύκλο αλλά θα πρέπει να το προσπαθήσει. Ας αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους. Δείτε εδώ τις συναντήσεις που διοργανώνουμε εμείς ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

Γοφοί
Ο φόβος για αλλαγή, η αναμονή ή μια μεγάλη απόφαση μπορεί να προκαλέσει πόνο στους γοφούς. Όποιος πονάει σε αυτό το σήμειο ας κάνει τις αλλαγές που θέλει και ας κρατήσει αυτή του την απόφαση μέχρι τέλους.

Γόνατα
Ο πόνος στα γόνατα προκαλείτε γιατί ίσως έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Όποιος θέλει να απαλλαγεί από αυτόν ας κάνει εθελοντισμό και ας κάνει τους άλλους ανθρώπους να χαμογελάσουν.

Γάμπες
Άγχος, ανησυχία, ένταση, ζήλια είναι οι συνηθισμένες αιτίες του πόνου στις γάμπες. Όποιος πονάει στις γάμπες ίσως να ήρθε η ώρα να απομακρύνει ότι του προκαλεί άγχος στην καθημερινότητα. Δείτε εδώ το σεμινάριο διαχείρισης άγχους που διοργανώνουμε.

Αστράγαλοι
Όταν χρειαζόμαστε περισσότερη ευχαρίστηση στην ζωή μας, τότε αρχίζουν να πονάνε οι αστράγαλοί μας. Όποιος πονάει σε αυτό το σημείο είναι σημάδι ότι θα πρέπει να δώσει πνοή στην ερωτική του ζωή.

Πόδια
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένοχη γι’ αυτόν τον πόνο. Όποιος θέλει να σταματήσει να πονάει μπορεί να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο ή να βρει κάτι να ασχοληθεί που του προκαλεί χαρά και ικανοποίηση.

Ξεκινήστε σήμερα κιόλας να δουλεύεται με τον εαυτό σας. Ακούστε το σώμα σας.

Άρθρο της: Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)

Σχετικά άρθρα

Βιβλιογραφία 
Babel S. (2016). 12 types of pain that are connected directly to the emotional states. Psychology today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου