Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Το στρες είναι μεταδοτικό, ακόμα και μεταξύ αγνώστων




Το στρες είναι μεταδοτικό και μπορούμε εύκολα να το «κολλήσουμε» ακόμα και από ξένους, αναφέρει ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις (SLU), στο Μισούρι.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Frontiers in Behavioral Neuroscience», πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να διαπιστώσουν εάν το στρες μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, .....
με ποιες βιολογικές διεργασίες και με ποια ένταση. Έτσι, επιστράτευσαν μία ομάδα εθελοντών και ζήτησαν με τη σειρά από κάθε μέλος της να δώσει μία ομιλία ή να επιλύσει νοερώς και ηχηρά ένα μαθηματικό πρόβλημα, την ώρα που οι υπόλοιποι τον παρακολουθούσαν.

Τόσο κατά την επιλογή, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας ή της επίλυσης, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα σιέλου από τους εθελοντές και τον ομιλητή, για να μετρήσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και ορισμένων ενζύμων που σχετίζονται με αυτό. Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο έντονο στρες ένιωθε ο ομιλητής, τόσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα της κορτιζόλης και των σιελικών ενζύμων στους ακροατές του - και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το φύλο.

Το στρες μπορεί να μεταδοθεί από τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση, ακόμα και από τη μυρωδιά του σώματος. «Αποδείξαμε ότι το στρες μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ αγνώστων και ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος κάτι συγκεκριμένο για να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του στρες στον οργανισμό του: όταν παρακολουθεί κάποιον με έντονο στρες μπορεί κάλλιστα να το νιώσει και ο ίδιος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόνι Μπιουκάναν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του SLU.

Για όσους/ες έχουν άγχος και θέλουν να μάθουν να το διαχειρίζονται και να μην το μεταδίδουν, διοργανώνουμε μια φορά το μήνα ένα σεμινάριο διαχείρισης άγχους και εκεί δείχνουμε διάφορες τεχνικές διαχείρισης άγχους για να βρει ο καθένας αυτή που του ταιριάζει.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου