Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Τα συναισθήματα του τοκετού


Η στιγμή της γέννησης ενός παιδιού είναι ιερή. Ο τοκετός, είναι η μετάβαση από το ζευγάρι στην οικογένεια, από τη γυναίκα στην μητέρα, από την μία στους δύο.

Στο συναισθηματικό κομμάτι του τοκετού, έχουμε γυναίκες που θα βιώσουν μια θετική εμπειρία, μια ευχάριστη και θριαμβευτική γέννηση. Αυτό μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει τα πάντα στη ζωή της.


Όμως, εκτός από αυτές τις τυχερές γυναίκες, έχουμε και γυναίκες που θα βιώσουν αρνητικά συναισθήματα και θα αισθανθούν βιασμένες, δυσλειτουργικές και αποτυχημένες και θα τους είναι δύσκολο να αφήσουν στο παρελθόν αυτά τα συναισθήματα. Αυτές οι γυναίκες θα είναι αυτές που ίσως ακούσουν στην αίθουσα τοκετού ή και πιο πριν, πως δεν υπάρχει πρόοδος, πως η λεκάνη τους είναι στενή, πως δεν μπορούν να προχωρήσουν στον τοκετό μόνες τους κ.α. Αυτή η φωνή που θα τους πει αυτά τα αρνητικά σχόλια θα γίνει η φωνή μέσα στο μυαλό τους και θα τις ακολουθεί για καιρό μετά την γέννα.

Τα συναισθήματα γύρω από την γέννα, θα μείνουν βαθιά χαραγμένα μέσα στη ψυχή της γυναίκας είτε είναι αρνητικά είτε θετικά. Ας μην τα υποτιμούμε και ας μην υποτιμούμε και την δύναμη που έχει η φωνή των ανθρώπων που μας κουράρουν (θετική ή αρνητική).

Ψάχνουμε και βρίσκουμε ανθρώπους υποστηρικτικούς και αποφεύγουμε ανθρώπους που βλέπουν μόνο προβλήματα σε μας, στο σώμα μας, στην ηλικία μας, στο μωρό μας, κ.ο.κ.

Εμείς στο ΗΡΑΙΟ, μπορούμε να σας στηρίξουμε ψυχολογικά στις προσπάθειές σας για μια θετική εμπειρία τοκετού, με τις συνεδρίες για μέλλουσες μαμάδες. Αλλά και μετά τον τοκετό, μπορούμε να στηρίξουμε τις προσπάθειές σας για μείωση των επιδράσεων της μη θετικής εμπειρίας με μια βιωματική συνεδρία σχεδιασμένη γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Άρθρο της: Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος

Σχετικά άρθρα
Βιβλιογραφία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου