Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η δημιουργία θετικών συναισθημάτων και τα οφέλη τους



Τι ωραία που είναι όταν νιώθεις, χαρά, ευτυχία, ελπίδα, ευγνωμοσύνη, αγάπη, καλοσύνη, αισιοδοξία, ικανοποίηση, αποδοχή κ.α. Όλοι μας έχουμε νιώσει πολλές φορές όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα. Όμως άλλες τόσες, ίσως και περισσότερες νιώθουμε τα ακριβώς αντίθετα.

Τι φταίει όμως για τα αρνητικά μας συναισθήματα;
Ίσως να φταίει η κατάσταση και τα γεγονότα τα οποία ζούμε, ίσως είναι ο χαρακτήρας μας ο οποίος τείνει προς την αρνητική σκέψη που αποφέρει και το αρνητικό συναίσθημα, ίσως φταίνε οι παλιότερες εμπειρίες μας, ή ο τρόπος που μεγαλώσαμε. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που νιώθουμε αρνητικά μερικές φορές, υπάρχουν τρόποι να αυξήσουμε τα θετικά μας συναισθήματα.

Και επειδή όλα στην ζωή μας είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, θα σας πω πως τα θετικά συναισθήματα θεωρούνται πως είναι αυτά που μπορούν να εμπνεύσουν τα άτομα που τα νιώθουν, να παράγουν θετική συμπεριφορά και άρα να δημιουργήσουν στα άτομα τα οποία δέχονται αυτή την συμπεριφορά, θετικά συναισθήματα και αυτά με τη σειρά τους θετικές συμπεριφορές και ούτω καθεξής.

Τα θετικά συναισθήματα βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις, βοηθούν στην συζήτηση καθώς και στην διαπραγμάτευση. Ας το σκεφτούμε αυτό για τις φιλικές, συντροφικές, οικογενειακές και επαγγελματικές μας σχέσεις, Δεν θα ήταν τέλειο, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε κάτι στην εργασία μας, ή να λύσουμε ένα πρόβλημα με τον/την σύντροφο μας;

Σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης γνωστικότητας, συμπεριφοράς και κοινωνικότητας καθοδηγείται από τα συναισθήματα. Η χαρά και τα άλλα θετικά συναισθήματα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό διαπροσωπικών σχέσεων και την διατήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Τα άτομα με θετικά συναισθήματα συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες συχνότερα και άρα βιώνουν λιγότερη μοναξιά και ακόμα περισσότερα θετικά συναισθήματα.

Πως όμως μπορούμε να αυξήσουμε τα θετικά μας συναισθήματα και ταυτόχρονα να μειώσουμε τα αρνητικά;;

Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνονται συνεχώς έρευνες πάνω στο θέμα. Ο κυριότερος τρόπος προαγωγής θετικών συναισθημάτων που έχουν βρει οι ερευνητές, είναι ο διαλογισμός και μάλιστα ο διαλογισμός αγάπης και καλοσύνης.

Ο διαλογισμός είναι μια ολοκληρωμένη ψυχολογική και συμπεριφορική εμπειρία. Τα άτομα που κάνουν διαλογισμό κάνουν μικρές αλλαγές στην ψυχολογική τους εμπειρία κατά την διάρκεια του διαλογισμού. Μελέτες έχουν δείξει πως ο διαλογισμός αγάπης και καλοσύνης ενισχύει τα θετικά συναισθήματα του ατόμου, μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα, ενισχύει την κοινωνική σύνδεση και την θετικότητα προς αγνώστους, προάγει την διαπροσωπική αλληλεπίδραση, και ενισχύει την περίπλοκη κατανόηση των άλλων. Μπορεί ακόμα και να αναδιαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ατόμου.

Όσοι από εσάς θέλετε να αρχίσετε να νιώθετε πιο θετικά, να συμπεριφέρεστε πιο θετικά και έτσι να εμπνεύσετε και τους γύρω σας για πιο θετικά συναισθήματα και συμπεριφορές μπορείτε να έρθετε σε έναν οπτικό διαλογισμό (mandala) που διοργανώνουμε. Εδώ θα δείτε την ημερομηνία έναρξης του επόμενου σεμιναρίου μας.

Άρθρο της: Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος)

Σχετικά άρθρα


Βιβλιογραφία
Galante J, Galante I, Bekkers MJ, Gallacher J. (2014). Effect of kindness-based meditation on health and well-being: a systematic review and meta-analysis. J Consult Clin Psychol. 82(6):1101–1114.
He X., Shi W., Xan X., Wang N., Zhang N., Wang X. (2015). The interventional effects of loving-kindness meditation on positive emotions and interpersonal interactions. Neuropsychiatric Disease and Treatment 11 1273 - 1277
Hutcherson CA, Seppala EM, Gross JJ. (2008). Loving-kindness meditation increases social connectedness. Emotion. 8(5):720–724.
Isen AM, Daubman KA, Nowicki GP. (1987). Positive affect facilitates creative problem solving. J Pers Soc Psychol. 52(6):1122–1131.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου