Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ψάρια "όπλο" στην μάχη κατά της κατάθλιψης


τα ψάρια όπλο κατά της κατάθλιψης


Η κατανάλωση πολλών ψαριών βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, υποστηρίζει μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκφένγκ Ζανγκ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Στατιστικών Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του κινεζικού Πανεπιστημίου Τσινγκντάο, μελέτησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 26 έρευνες, οι οποίες έγιναν μεταξύ 2001-2014 και συνολικά αφορούσαν πάνω από 150.000 άτομα από όλες τις ηπείρους. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, όσοι τρώνε


τα περισσότερα ψάρια, έχουν κατά μέσο όρο 17% μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σχέση με όσους τρώνε τα λιγότερα ψάρια μέσα στην εβδομάδα. Η συσχέτιση είναι πιο ορατή στην Ευρώπη. Η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης χάρη στα ψάρια είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στους άνδρες (20%) από ό,τι στις γυναίκες (16%).

Από κατάθλιψη πάσχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και έως το 2020 αναμένεται να είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία κακής υγείας παγκοσμίως.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, μπορούν να επιδράσουν στη δραστηριότητα ζωτικών ουσιών του εγκεφάλου, των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που αποτελούν, άλλωστε, και τους βασικούς στόχους των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στα ψάρια, επίσης βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη. Γενικότερα, η κατανάλωση πολλών ψαριών αποτελεί ένδειξη μιας υγιούς διατροφής.

Πηγή: medicalnews.gr

Σχετικά άρθρα
Μη φαρμακευτικές θεραπείες της κατάθλιψης
Διαλογισμός: Εξαιρετικά αποτελεσματικός για την κατάθλιψη και τις υποτροπές της
Τα προβιοτικά, ασπίδα προστασίας κατά της κατάθλιψης
Και οι πατεράδες υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου